יום חמישי, 25 באפריל 2013

גם מסע בן 1000 מייל מתחיל בצעד קטן אחד...

בלוג. רשומה ראשונה.

במסגרת לימודינו במסלול תקשוב ולמידה במרכז ללימודים אקדמיים נתבקשנו לפתוח בלוג.
ברשומה הראשונה, כך הונחינו, עלינו לתאר את תפיסתנו את תהליך הכתיבה בבלוג. הנחייה נוספת שחזרה על עצמה הדגישה שהבלוג אינו בלוג אישי כי אם לימודי.

למרות הקושי לכמת את מספר הבלוגים הקיימים בעולם בכלל ובישראל בפרט, להלן מספר נתונים מתוך הויקיפדיה: "ממחקר ממרץ 2008 שהקיף 17 אלף משתמשים מ-29 מדינות (ביניהן ארצות הברית וסין, אבל לא ישראל) בני 16 עד 54 שנים אשר משתמשים באינטרנט מדי יום, או לפחות פעם ביומיים, עולה כי קיימים בעולם 184 מליון בלוגרים".

184 מליון בלוגרים!

תהיות רבות העסיקו אותי עת התקבלה ההנחיה לכתוב בלוג: האם יש מקום לעוד בלוגרית במרחב הווירטואלי הבלתי נדלה? מי יקרא את דבריי? (מלבד נציגות הסגל ), האם אצליח לעניין מישהו? הרי יחד איתי יכתבו כמעט על אותם נושאים למעלה מ-80 סטודנטים, חבריי לספסל הלימודים. כיצד אוכל לצקת ייחוד לדבריי?

כמדריכת שפה, אני מנחה את המודרכות שלי שכאשר הן מתחילות עם תלמידיהן תהליך כתיבה כל שהוא, בין אם הוא תהליך כתיבה קצר ובמיוחד אם הינו ארוך טווח. עליהן לערוך עם התלמידים מעין תעודת זהות לסוגת הכתיבה. תעודת הזהות צריכה להתייחס לתבחינים הבאים: מוען, נמען, מטרת הכתיבה ומאפיינים מיוחדים לסוגת הכתיבה. תכנון הכתיבה תוך מודעות לתבחינים הללו חשובה מאוד לכותב על מנת שידע לנהל כתיבתו בהתאם, לשקול דרכים שונות לפיתוח הטקסט ולאופן הצגתו כך שימשוך את תשומת לב הקוראים לאורך הכתיבה.

אני סבורה כי הרשומה הראשונה הינה בהחלט המקום להגדיר חלק מתבחינים אלה, על מנת שיהיו נהירים לי ואהיה מכוונת אליהם בעת הכתיבה.
את המוען של הבלוג די קל לי להגדיר: אנוכי, סטודנטית לתואר שני במגמת תקשוב ולמידה במרכז ללימודים אקדמיים. הגדרה זו מכוונת, מן הסתם, לאופי התכנים שיבואו לידי ביטוי על במה זו, רובם ככולם יעסקו בתכנים חינוכיים, לימודיים, לרוב תוך התייחסות לזיקתם לתחום התקשוב.
ומה לגבי הנמענים? אל מי אני מייעדת את דבריי? האם רק אל סגל ההוראה שאמור להעריך את הכתוב ולציינן אותו? ברור לי שלא, אשמח כי מורים וסטודנטים יקראו ויעירו הערותיהם.

התבחין החשוב ביותר, בעיני, הוא הגדרת מטרות הכתיבה . אילו היה זה בלוג אישי ניתן היה להגדיר, בין היתר, כי אחת ממטרות הכתיבה בו היא להוות חלק מתהליך תרפויטי. אך לא כך הוא. כבלוג לימודי מטרת הבלוג המרכזית היא לשקף את תהליך הלמידה האישי שלי לאורך תקופת הלימודים.
אני סבורה כי בעצם האפשרות הניתנת לנו לעבד, לבקר ולהציג דרכים ישימות לנלמד במלאכת ההוראה, הלכה למעשה, יש אומץ מצד סגל ההוראה. זוהי הצהרה כי הידע אינו מצוי רק אצל אנשי הסגל ואנו, הסטודנטים, הם משתתפים פסיביים, יש כאן שבירה של היררכיה המאפיינת את הלמידה המסורתית, תוך שיתוף מוגבר של הסטודנטים ביצירת ידע וחומר לימודי.
כולי תקווה כי אצליח בכתיבתי להגיע אל נמענים שימצאו חידוש ועניין בדבריי ואעמוד במטרה שהצבתי לפניי.

מקור:תורמי ויקיפדיה, "בלוג," ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית, http://he.wikipedia.org/w/index.php?title=%D7%91%D7%9C%D7%95%D7%92&oldid=13876554 (אוחזר אפריל 25, 2013).