יום שלישי, 2 ביולי 2013

יחידת לימוד מתוקשבת בנושא: "לשון חז"ל"

במסגרת הקורס: "פיתוח למידה בסביבות פתוחות" בהנחייתה של גב' נעמי-מרסיה פורת נבנתה יחידת לימוד מתוקשבת בנושא:"לשון חז"ל" . תהליך העבודה על היחידה היה תהליך ארוך ודינמי במהלכו "נאלצנו", אני ועמיתתי רויטל חדד, לשנות ולהתאים את היחידה בהתאם לתובנות אליהן הגענו.
תכנון ופיתוח של סביבות למידה מתוקשבות יעילות מחייבות את מתכנן היחידה להביא בחשבון מספר רב של גורמים כגון מטרות הלמידה, מאפייני הלומדים והידע ההתחלתי שלהם לביצוע הנדרש מהם בעקבות הלמידה (עשת והמר 2006).
מבחינתנו, אחד הדברים החשובים ביותר נוגע לעובדה כי בפיתוח של יחידת הוראה מתוקשבת יש להפעיל מגוון שיקולים פדגוגיים ודידקטיים כדי להחליט כיצד להציג את הנושא בפני הלומדים, מה יהיה אופיין של המטלות לתלמיד , וכיצד לתכנן את הלמידה כדי שתעשה שימוש מושכל בטכנולוגיות העומדות לרשותנו.
חלקם של הכלים התקשוביים היו מוכרים לנו קודם וחלקם נחשפו בפנינו במהלך  הלימודים, אך האתגר שעמד בפנינו היה לשלבם בצורה יעילה ביחידת ההוראה. לעיתים חשנו כי אנו "מאלצות"  את התכנים כך שיתאימו לכלי תקשובי חביב כזה או אחר שנחשף בפנינו. אך כדי להיות נאמנות לשיקולים הפדגוגיים שלנו, חיש מהר ביטלנו את המשימה. כך, למשל, כלי ה"טונדו" לעריכת קומיקס הוא כלי אהוד מאוד על התלמידים ועלינו. בתחילה חיברנו מטלה שכללה שימוש בכלי זה אך עיון נוסף בה העלה מעל לכל ספק כי אין קשר בין השימוש בכלי לבין המטרות שהצבנו בפנינו.
נושא היחידה: "לשון חז"ל" שייך לעולם השיח של המקורות היהודיים ומזמן מפגש עם טקסטים מהמורשת היהודית שמהווים רכיב משמעותי בבניית המאגר התרבותי-לשוני של אדם יהודי בישראל.(תכ"ל חינוך לשוני). על אף חשיבותו ועל אף העובדה שהוא חלק מתכנית הלימודים בחינוך לשוני, אנו מודות כי בחירת הנושא בתחילה לוותה בחשש שמא נתקשה ל"חבב" את הנושא על התלמידים ולמצוא פעילויות אינטראקטיביות מתאימות. אך השתדלנו לחבר מטלות יצירתיות
לגבי השימוש בכלי ה- sites .google עיצוב האתר והתמצאות בעריכתו נעשתה, בעיקר, בתהליך של ניסוי וטעייה. לרוב העבודה נעשתה בקלות אך לעיתים העריכה לא הייתה ידידותית. אפשרויות העיצוב די מוגבלת והיה קושי למקם את האובייקטים.
מאידך, לאתר יש יכולת גיבוי מצוינת, וקרה לא פעם כי טעינו ויכולנו לחזור ללא קושי לעריכות קודמות.מצאנו כי אתר הגוגל סייטס "מתקשר" הכי טוב עם מוצרי גוגל  אחרים כגון גוגל דוקס, וזו אחת הסיבות בה בחרנו לעשות שימוש רב יותר בכלי הגוגל ביחידה (טופס, מצגת שיתופית ובלוגר).
אחד העקרונות בהם ניסינו לדבוק במהלך פיתוח היחידה היה פיתוח "ידע פעיל" של התלמידים ע" מתן אפשרות לחקירה פעילה של התלמידים ולא רק יישום של ידע.

אך יחד עם מטלות המכוונות לרמות חשיבה גבוהות, נתנה לתלמידים גם אפשרות לתרגל ידיעותיהם ושליטתם ברמה של ידע ובקיאות אודות מאפייני לשון חז"ל בהם עוסקת היחידה. זאת מתוך הנחה כי הלמידה הינה מדורגת ולמידה משמעותית כוללת תהליך שבו אינפורמציה חדשה ללומד, נקשרת ומעובדת על ידי תבניות החשיבה והידע הקודם שלו.

לסיכום, בניית יחידת לימוד מתוקשבת אינה דבר של מה בכך ומידת ההשקעה והזמן בתכנונה ובפיתוחה הינה רבה . אך היתרונות הגלומים בתוצר המוגמר  הם רבים:  הרחבת סביבת הלמידה,אפשרות להמחשה ויזואלית ודינאמית של מושגים ותהליכים, אינטראקטיביות המאפשרת הפעלה של התלמידים, הגברת הגיוון והעניין בנלמד ואיתם הגברת המוטיבציה ללמידה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה