יום שבת, 10 באוגוסט 2013

מחכוורת- מה זה?


לאחר שנים רבות של שרות נאמן שבק מעבד המזון שלנו. בחיפוש המלצה ברשת למעבד חדש נתקלתי במונח: "מחכוורת".

  "מחכוורת" , כך מסתבר, הוא  כבר מזמן שם קוד ופתיח פופולארי לסטאטוס ברשת החברתית שמבקש להתייעץ עם החברים. הוא משרת משתמשים המעוניינים להשתמש בחכמת ההמונים כדי לקבל המלצות ותשובות בשלל נושאים - מהמלצה על מלון טוב בפריז ועד חוות דעת על תספורת או על תכשיר לניקוי כורסת עור.

התופעה מרתקת מאוד ומקור שמה מתחום הביולוגיה הרואה בלהקת דבורים מעין אורגניזם אחד שמקבל החלטות בצורה קולקטיבית ומתקיים בצורה קולקטיבית. מחכוורת, למעשה, משתמש באינטליגנציה קולקטיבית משותפת באמצעות האינטרנט.

כמות הרצון הטוב שאנשים מפגינים בטוויטר, בפייסבוק או בפורומים בתחומים שונים על מנת להשיב לשאלה כזו או אחרת, היא לא פחות ממדהימה, ואנשים משתמשים בו כדי למצוא דירות, שותפים, מתנדבים, עובדים ומה לא. כל אחד מהגולשים יכול להיות ספק מידע, לענות על שאלות שאנשים שואלים שנמצאות בתחום המומחיות שלו.

אך יחד עם היעילות של מחכוורת במציאת פתרון או תשובה לשאלה מטרידה, רבות מהתשובות לא שימושיות, מבלבלות או ציניות ומפריעות מאוד בקבלת החלטות.

אפליקציה ישראלית בשם Askem מנסה לעשות סדר בכוורת. ממשק האפליקציה מאפשר להתייעץ עם החברים ברשת בכל נושא, כל עוד הוא מעוגן בתמונה. היא לא מאפשרת לשאול שאלות פתוחות, ובנויה במודל אמריקאי של עד חמש תשובות אפשריות המוצגות על גבי תמונה. היא מציגה את התשובות לפי חלוקת העונים - לגברים ונשים, חברים והציבור הרחב.
 
 

אני תוהה אם אפשר ל"גייס" את הרעיון העומד מאחורי "מחכוורת" גם לבית הספר, לא למציאת תשובות ברמה של ידע כמו: "מחכוורת, מי היה קולומבוס?" אלא לשאלות היכולות לתת מענה לאופן בו תלמידים לומדים למידה משמעותית, כמו למשל:

"מחכוורת: הדרך שמסייעת לי לזכור מידע באופן הטוב ביותר היא:

-ללמוד בעל פה.

- באמצעות משחק.

-באמצעות ארגון המידע בתרשים".

שאלות "מחכוורת" מעין אלו יוכלו לסייע לנו כמורים ל"חנך את הנער על פי דרכו", שווה בדיקה, לא?


ומה בעניין מעבד המזון אתם שואלים? לאחר שיטוט ברשת ועיון במוחות כוורת בנושא הצלחנו להגיע להחלטה. ימים יגידו אם ה"אינטליגנציה הקולקטיבית" בנושא מעבדי מזון הייתה נכונה...

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה